GOD JUL

35073-77
En riktigt ......

 
                                      
                              GOD JUL
                                              och
                                     GOTT NYTT ÅRönskar jag alla besökare på min blogg

Julen nalkas i advent,
och vårt fjärde ljus blir tänt.
På Guds lille son vi tänker,
när de fyra ljusen blänker.

Tredje advent


.                                                                         
Kölden biter i advent
och vårt tredje ljus blir tänt.
Gud bevara alla frusna,
ge dem värme, låt det ljusna.


En stilla stund i kvällningen, barnbarnet har åkt hem..... pepparkakorna doftar i hela huset. Äntligen lugnt, det är intensivt att vara mormor. Det är städat och pyntat efter alla konstens regler. Krokiga pepparkashjärtan hänger i röda sidenband i fönstren. Gröten vi ställde ut på trappen i går kväll, var uppäten i morse. Spänningen stiger och denna eviga väntan.


Lucia

 35073-75
Sankta Lucia, vår dröm om ljus
när natten är mörk och lång.
Du rör vid vår längtan till sannare liv
med din rena sång.

Sankta Lucia, vår dröm om ljus
när natten är mörk och lång.
Du är som em bild av det bästa vi vill
med din stolta, strålande gång.

Andra advent

Julstressen sprider sig över alla. Har du bakat än? Har du köpt alla julklappar?
Ska man städa före jul eller... Alla är trötta ,elever  som lärare, de vuxna har något jagat i blicken, ungarna är bleka och håglösa. Till och med buset har avtagit.
Julen har blivit ytterlig en belastning för många. Allt skall ju vara så fint och det skall pysslas här och pysslas där. Städas och fejas, avslutning med än den ena än den andra. Sen blir det tyst och tomt i januari. Inga "gå ut och äta tillsammans"  Ingenting.....
Jag har satt ner foten för många år sen. När julen började kännas som en stor ångest förstod jag att något var fel.
Numera städar jag efter jul när januarisolen börjar avslöja dammråttorna. I december försöker jag bara ta det lugnt, tända ljus och vila. Det enda jag bakar är mjukkaka, ingen äter ju fikabröd numera och barnbarnet sköter om pepparkaksbaket. För säkerhets skull köper jag en burk också för ibland blir det oätligt. Ifjol skötte hon om städningen och så blev det även iår. Igår var hon här och utrustad med mirakeltrasa och vattenspruta gick hon över hela huset. Sen klädde hon julgranen, det blev lite tidigt men so what... då kan man ta bort den tidigt. Imorgon skall vi se henne när hon deltar i den levande julgranen i pingstkyrkan.
Julklappar köper jag hela året numer och gömmer i ett skåp ganska kul eftersom jag glömt bort en del. Några mindre inköp återstår dock.
Idag har vi rökt souvas, renhjärta och fläsk. Maken började redan vid 9.00 i morse. 
                                                                  35073-73 
Köttbullarna är precis klara, resten gör vi på slutet typ kvällen innan.  Iår skall vi antagligen fira jul på juldagen som det egentligen skall vara. Man måste anpassa sig efter rådande omständigheter. Annandagen blir det antagligen RIA och sen tänker jag jobba alla mellandagar.

De första poängen är klara på ledarskapskursen så nu skall jag börja med moment 3 och analysera en doktorsavhandling.... skall bli kul.

Mörkret tätnar i advent
och vårt andra ljus blir tänt.
Gud bevare dem som gråter.
Låt dem le och leka åter.
Ha en skön advent hälsar Madonna


1:a Advent


I morgon är det stor aktivitet i våra kyrkor. Många går till kyrkan för att höra de    älskade adventssångerna, sjunga med i psalmerna som man känner igen. Kanske känna den där speciella gemenskapen och värmen som finns inför advent och jul.
Advent betyder ankomst, ett ord som avslöjar att varje tillfälle är en ny möjlighet. Kanske varje år är ett nådens år…..? Kanske varje dag är en nådens dag?Vi kan välja att möta livet som om det var nytt i varje ögonblick. Det kan ha gått åt skogen i går men här är vi, Gud och jag, och tillsammans börjar vi på nytt. Gud kan skapa nytt. Nådens ögonblick.

Själv skall jag som vanligt sjunga i kören, tyvärr är det lite målbrottstuk på rösten efter en vecka med feber och hosta. Blev sjuk fast jag tagit influensavaccin. Men det är väl nåt annat som "går" .
På den högstadieskola där jag just nu jobbar avlöser virusarna varann. Ena veckan är det kräksjuka nästa hosta och feber. Men det är bara att bita ihop.
I veckan har jag varit på utbildning igen!........ bl.a friskat upp mina kunskaper i konflikthantering, gränssättning, sekretess, socialtjänstlagen, grupprocesser. Har också träffat tjejjouren och inlett samarbete med dom. Dom gör ett fantastiskt arbete.
För övrigt är jag deppig över 08-vädret vi numera får dras med. Mörker och regn var eviga dag. Jag längtar efter vinterljuset, snö och kyla. Jag blir så dyster och trött av detta. Skulle önska mig en vecka i solen igen. Nu skall jag plocka fram lite adventsljus och stjörnor, kanske värmer jag en liten glögg.
Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt,
Barn som har det svårt i världen,
Gud bevare dom på färden.