Gud eller Gudinna ?

 Läste på en blogg att man i vår systerkyrka i Amerika, börjat be till "den välsignade Gudinnan" istället för Gud.... Detta ställer ju till det...... Kan Gud vara kvinna rent av? Ja tänk om så vore.


Själv har jag alltid trott att Gud inte var ett kön, typ könslös eller i avsaknad av kön.
Könet har man ju för att fortplanta sig med och Gud har väl ingen anledning att börja göra några småknottar ( läs smågudar).
Sådana har vi ju ändå så många av,  här på jorden...... menar jag.....Både inom och utom kyrkan.

Så frågan är... ......är Gud en han, en hon eller ett det?
Och har det någon betydelse...?
I så fall .....vilken?

Funderar Madonna

Blixtar och dunder

        Nu börjar det likna "normal svensk sommar" Snart måste jag börja bära in blomkrukorna under tak så dom inte drunknar.

Ikväll inleds Sommar-oas mötet i Boden. Folk från hela landet är på väg hit.
Jag skall gå på ett seminarie imorgon som Per Mases håller. Stillhetens Oas heter det och handlar om läkande bön och stillhet. Per Mases har lång erfarenhet av själasörjande och som retreatledare. Han är verksam på Berget i Rättvik där han under många år bl.a utbildat meditationsledare. Har i sommar läst hans bok "Den inre trädgården - öppen mot himlen" om retreat, meditation och kristen mystik. Rekomenderas varmt.
Men innan dess skall jag besikta bilen, det absolut värsta jag vet. Maken jobbar så jag måste göra det själv. Jag har redan ont i magen. Kan det hjälpa med förbön?

Jag har funderat över en annan sak... Varför bekänner man sin kristna tro? Är det ett brott typ, straffbart.
Borde det inte heta...  -försäkrar, bekräftar eller intygar istället?

Min bondpion

35073-59  Nu blommar pionen för första gången.
 Jag har väntat i flera år men det var det värt.
 En underbar färg eller hur?


Glasstoppen

Såg i aftonbladets omröstning att Piggelin leder glasstoppen...... Ve och fasa för denna vedervärdiga jolmiga saftpinne. Jag säger bara SPUTNIK......... fanns i slutet av -50-talet och början av -60-talet.
Gräddig vaniljglass, doppad i riktig choklad och formad som en raket. Jag minns att toppen var särskilt god. Den kom till hembyn i samband med att man började bygga kraftverket. Någon öppnade en kiosk vid brofästet och där såldes glass. En annan hade ju aldrig sett en kiosk än mindre smakat köpeglass. Det fanns oxå vaniljpuck och jordgubbspuck , den senare var även den en höjdare men.... Sputnik var gudomligt god. Förmodligen inspirerad av att man skickade raketer upp i rymden med namn som Sputnik 1.. ....Sputnik 2 osv. 
Vi hade förövrigt en svart kattgubbe med samma namn säkerligen inspirerad av samma fenomen.
Från det ena till det andra appropå barndomen...
Fick häromdagen en flash back från småskolan när jag hörde något på radion. Vet ej vad det var i melodin men plötsligt kom jag ihåg den gräsliga sången vi fick sjunga i skolan....." Litti-litti-li, litti-litti-lej ..." började den. Jag ryser, jag som annars älskar musik. Min favorit var Röda stugor tåga vi förbi.....

Några oviktiga tankar från Madonna

Sommarens soliga dagar....35073-58  Här är vi i full gång att röka en lax i en egenhändigt tillverkad rök. Smakar ljuvligt på tunnbröd med fil till, i värmen.
 
Vilken sommar vi har, inte ett moln på flera veckor. Till och med myggen har torkat bort.
Maken arbetar och har dessutom dygnet runt jour hela helgen. Dottern jobbar och äldste sonen likaså så det är bara jag och tonåringen som latar oss. Inte riktigt sant för han cyklar och badar i Aldersjön varje dag 2 x  12 km sen golfar han på em och kvällen och ser film alternativ...sitter vid datorn på natten. Ett heltidsjobb verkar det som.
Själv ställer jag upp och är hundvakt till sonens labbe och barnbarnet. Hon kommer föresten nu och vi skall åka och bada och ha pic-nick. Sallad för mormor och plättar till henne, det blir gott. Hunden kommer först ikväll som tur är.

............................Var tvungen att ta en lite en paus eftersom barnbarnet förvandlat sig till indianhövding och det fordrade en viss beundran att skåda utstyrseln. Har på känn att vi måste bygga ett indiantält i eftermiddag...... har dock en viss vana efter mina egna barn så det skall nog fixa sig.

Annars flyter dagarna lugnt och skönt..... Eftersom maken arbetar hela juli blir det ingen semestertripp förrän ev till hösten. Faktiskt ganska skönt att vara hemma med alla bekvämligheter. Jag har dessutom både hängmatta och hammock att vila i eller jag kan sitta och meditera i växthuset. Böckerna börjar däremot ta slut men jag såg att det börjar en ny deckare nästa veckan på tv.... alltid något i dessa annars så tv-befriade tider.
Det är ju oxå ganska skönt att ta en cykeltur på kvällskvisten, det är ju det man minns till vintern när det är smällkallt.

Kvinnoförtryck i Guds namn.......


Kvinnoförtryck i Guds namn ska inte accepteras

 Denna debatt artikel var införd i dagens NSD...
Läs och begrunda.........
.
I Kyrkans tidning nr 22 med rubriken ”Sommarmöte utan protester” konstaterades det att ämbetsfrågan är känslig i svenska kyrkan. Det är den verkligen och det måste bli ett slut på att acceptera dem som utövar kvinnoförtryck i Guds namn.
 
Vi demonstrerade här i Boden 2005 när Oas-rörelsen var här.
Det är viktigt att det framkommer att vi inte demonstrerade mot Oas-rörelsen.
Vi demonstrerade för kvinnors rätt att vara präst.
Det var ett ypperligt tillfälle eftersom det kryllade av kvinnoprästmotståndare. Vilket det kommer att göra i sommar också!
Under dessa dagar fick vi i lilla Boden 1 571 namnteckningar där de klart och tydligt tog ställning mot kvinnoprästmotståndet.

Vår uppfattning är att de som deltar i möten, som till exempel Oas, accepterar kvinnoprästmotståndare. Ja eller nej, allt annat är av ondo.
Känns det igen? Det händer fortfarande att kvinnliga präster utesluts från att utöva sitt ämbete i gudstjänstsammanhang. Svenska kyrkan ska inte acceptera kvinnoförtryck i Guds namn.
Irene Gustafsson    Kyrkomötesledamot, s
 

Kommentarer.......?