Varsel

Nu är det snart slut.....
Läste på expressen om katter som bor på demensboende känner av när någon skall gå bort. Några dagar innan det händer hoppar katten upp i sängen hos den döende och vägrar lämna platsen fram till döden inträffar.Vi har en 12 år gammal Missis och han har sista året lagt sig till med en ny vana.... nämligen att hoppa upp i min ! ! säng och vägra flytta på sig. Måste alltid muta honom med Whiskas köttbitar i gele för att komma åt att bädda sängen. Börjar känna mig orolig att slutet är nära, är det inte en orm som gör slut på mig är det väl nåt inre elände som katta känner av.
Nu är ju vårt hem inte riktigt ett demensboende än... Sonen bor ju hemma, så kanske det finns hopp. Jag trodde faktiskt i min enfald, att det var katten som började bli dement därav det nya betendet att ligga i sängen. Faktum är att det inträffade ungefär när vi periodvis började vara hundvakt till "komendor-han". Kan det vara så  enkelt har blivit en vakt-katt och vill bevaka matte och mattes liggplats mot det stora svarta odjuret ?
35073-25Ja vem vet......


                                                                                            "Kommendor-han"

Ormar finns....

Jag läste på en väns blogg om ett fenomen från Ronja rövardotter där vildvittrorna
i jakten på barnen som gömde sig skrek "Syns inte...syns inte.....finns inte...Jag är en ganska orädd person. Jag är inte rädd för kryp, getingar, björnar, våldtäcksmän eller ens konflikter. Jag känner mig trygg och frimodig utom när det gäller orm. ..!  Jag har någon slags medfödd skräck-fasa för ormar. Inte så att det begränsar min tillvaro... jag gillar skog och natur men har trots idogt skogsluffande sen barnsben har jag aldrig sett en orm, annat än på Skansen. Därför har jag intalat mig själv att det finns inga ormar. Att folk ser orm i varenda buske måste alltså vara starkt överdrivet har varit min bestämda åsikt. Syns inte...alltså finns inte..!
Tills nu.... Jag cyklar dagligen till jobbet i stan och väljer på morgonen den asfalterade cykelvägen. På hemvägen brukar jag välja den gamla grusvägen genom skogen och njuta av naturen. På vägens vänstra sida reser sig ett berg som jag härmed döper til ormberget. Jag cyklade alltså i godan ro och njöt av det fina vädret, samtidigt kikade jag åt sidorna för att kolla efter björn som med jämna mellanrum brukar vara synlig i området. När jag så slängde en blick framåt så ve och fasa....är jag bara några centimeter från att cykla på en huggorm. Jag hann komma ihåg grannen som cyklade på en orm och fick den mellan ekrarna i framhjulet vilt huggande. Jag klarade mig med en hårsmån och först 300 meter senare kom chocken. Detta hände veckan före midsommar och sen gick jag på semester. Bilden av ormen har jag haft på näthinnan när jag blundat. Några gånger har jag kört med bil samma väg och inga ormar har synts till. Nu har jag premiär cyklat samma väg....... Det var förenat med en viss fasa och jag släppte inte framhjulet  med blicken och det gick bra. Inga ormar låg och solade. Läste på NSD att ormar har torgskräck och vanligtvis undviker öppna platser. Så nu är det bara att köra på. Om jag nånsin cyklar på nånting blir det i alla fall inte en orm. Möjligen en björn men det må då vara hänt.
SÅ nu vet ni som läser här ORMAR FINNS

Bloggare blir bestulna och fenomenet LAN

Läste just på aftonbladet att polisen varnar för att blogga om sina semesterplaner. Carl Bildht hade mycket ordentligt bloggat om att han höll på att trappa ner för att med familjen ta semester och åka till Kroatien.  Andra har berättat att man åker till Tailand i 2 veckor och kommit hem till ett skövlat hus.
Det gäller att inte glömma bort att cyberrymden är tillgänglig för alla. Om man nu gärna vill dela med sig av sin planerade semester, kan man ju göra det i efterhand. Att på bloggen skriva in att man blir borta ett tag av olika anledningar är förstås som att annonsera till tjuvarna. Huvvaligen jag har faktiskt själv gjort det fast då var förstås sonen hemma...... men det är ju inte nåt bättre, han hade ju kunnat råka illa ut..

Här har inatt förkommit andra saker..... I garaget har en hop ynglingar huserat hela natten, tillsammans med sina medhavda datorer. Sladdar har dragits genom hela huset och så har dom på nått vis kopplat upp sig och ihop sig med sina datorer och spelat.
LAN kallas det !
 Att "LANA" är ett fenomen som har funnits några år. Det mest utmärkande är att det måste ske nattetid....... varför har jag inte lyckats klura ut än. Och i valet mellan pest och kolera ( sonen "lanande" nån annan stans eller hemma) så upplät vi vårat garage för pojkvaskrarna.  Dom har varit extremt skötsamma och vi blev bara väckt två gånger. Först gången vid 22.30 då dom luftade sig på altanen utanför vårt öppna sovrumsfönster, dom insåg snabbt misstaget. Andra gången 23.00 när katten råkade dra upp rullgardinen när han skulle hoppa ut genom samma fönster. Nu sover ett par stycken ute på en uppblåsbar dubbelmadrass i förrådet, sonen i sin säng och någon som var bilburen har åkt hem.
Här gör sig inga tjuvar besvär med kåken full av ynglingar, 7 hönor och en tupp, 5 kycklingar och en stor svart kattgubbe och periodvis en stor hund av rasen ladrador. Den sistnämda gör dock vad som helst för en smörgås eller en korv. Vi kallar honom därför " Komandoran" istället för vakthunden.

Sommardricka


 Sima eller slåtterdricka  - sommardricka  - svagdricka - en uppfriskande pärlande citrondryck.

4 l vatten
1/8 del tsk jäst
250 g socker + 250 g farinsocker
5 st russin/ flaska
1 citron, skalet¨+ saften
Koka upp vattnet och sockret
Blanda det kokta sockervattnet med citron skalet ( ej det vita)
När blandningen svalnat till 37 C blandar man i jästen.
Rör om och låt stå i rumstemperatur över natten.
Nästa dag
Häll upp den silade blandningen på petflaska och tillsätt 5 russin i varje.
Förvara i kylen. När russinen flyter upp efter 4-5 dagar kan du njuta av denna pärlande uppfriskande dryck.
I Finland dricker man Sima till Valborg enl en bloggvän  http://mormors.blogg.se/  som jag också fick receptet av.
Jag hittar nämligen aldrig mitt eget när jag behöver det. ( Det var prydligt uppskrivet i en av mina kokböcker har jag upptäckt nu )
Billig och bra dryck att servera på sommaren med reservation att det kan bli en svag alkoholhalt. Mamma gjorde alltid den till slåttern då vi var mycket folk som jobbade,
Jag gjorde bara halv sats denna gång och fick ändå slänga slutet. Den är nämligen inte så hållbar utan har en tendens att efterjäsa.
Sista semesterveckan är inledd, maken har redan börjat jobba. Ikväll skall jag på sommarsupé med ett antal trevliga damer. Hoppas vi får en fin kväll, Solong


Tillökning i familjen

 image86
Vi har fått småttingar...... fem små ljuvliga dunbollar kläktes förra måndan. Här är dom en vecka gamla och har fått börja vara utomhus på dagarna. Mammorna är två men barnen gör ingen skillnad, ja inte mammorna heller nu. Det är kollektiv uppfostran som gäller. Första dagarna bevakade dom svartsjukt varann men nu har dom insett vilket jobb det är med småbarn så det råder vapenstillstånd.
Dom vita hönorna från hönseriet som är hybrider vilket betyder att dom är särkilt framavlade för att enbart värpa och inte ruva ägg och sånt ursprungligt som rashöns gärna gör. Dock blev dom mäkta förvånade när det kom kycklingar i huset. Dom var så nyfikna och intresserade att dom glömde värpa i två dar. Sista dagarna har dom värp dock inte i värpredena utan i ruvlådan på golvet. Jag vet inte om dom tror att dom också skall få barn om dom lägger sina ägg där på rätt ställe så att säga. Tuppen är dock bara intresserad av sin egen art som är dvärgkoccin.
Maken tyckte det var underligt att han inte brydde sig om dom vita.....fåglar som fåglar. Men som jag påpekade  "Har du nånsin sett en stare sätta på en svan"?

  image87
Lill häxan är förstås mallig och här har varit en jämn ström av barn på förevisning.

StuganSå gick det till när stugan kom på plats. 3½ timme monterat och klart... en massa dagar med efter-jobb som lasering in och utvändigt. Men nu är det nästan klart. Återstår gardiner och lite annat småjox.

Ryssvärme

 Nu är det sommar, nu är det sol nu är det koskit... nej hönsskit i hagen.
Termometern visar i skuggan just nu 28,7... vad det är i solen vet jag inte men jag skall lägga ut en termometer och kolla. ( Är nu gjort...+46,7)

Nog är det skönt men man blir lite matt. Har därför tagit siesta inomhus en stund.
Har läst ut andra delen av Stig Larssons triologi häromdan.... det slutade med att jag akut måste in till stan och köpa trean som jag sträckläste igår och avslutade inatt nån gång efter midnatt.
Jag hade endast ett kort uppehåll under miss Marple som sändes på TV kl 20.00.
Morden i Midsommer på tisdagar följer jag naturligtvis också. Jag är som kärringen mot strömmen. På vintern hinner jag inte se alls på TV men på sommaren ser jag varenda deckare. Jag tror att det börjar en ny ikväll i typ 6 delar. Det är lite skillnad mot organisationsteori och annan facklitteratur. Det gäller att hitta balansen.
Stugan är på plats återkommer med bilder snart. Nu skall jag bjuda min man på en Sangria..... solong