Vår..vår...VÅÅR

35073-45 Äntligen ...från en lång, kall, blåsig, regnig skit...vårvinter är det nu äntligen vår. Under helgen har fjärilarna dansat på min altan, men jag bekymrar mig för vad dom skall äta när det inte finns några blommor. För säkerhets skull har jag färgat några sockerbitar med gurkmeja och lagt på staketet. Jag antar att dom vill ha socker efter vinterns sömn.
Fåglarna håller konsert och här har både tranor, gäss och svanar passerat. Igår kväll såg jag tofsvipan i Sunderbyn. På min torkvinda hänger årets första tvätt och jag har under morgonen hängt upp mina ljusa linnegardiner i rummet. Det luktar gott av stärkelse i hela huset. 
Idag har jag eftermiddagstjänst med juniorer och ikväll skall barnbarnet uppvaktas på 5-års dagen. 

Ystra vårhälsningar från mig


Häxan på kvasten

35073-43Häxprocesser, de kyrkliga och världsliga myndigheternas ingripande mot personer som betecknades som häxor. Häxprocesser förekom på 1200-talet i Frankrike i samband med s.k. kättarförföljelser av oliktänkande kristna. De kulminerade under 1600-talet, men så sent som 1704 avrättades en person som utpekad häxa i Sverige. Nuförtiden bränns inga häxor på bål men oliktänkande med skarpa konflikter finns än i dag.
Min anmoder, en hovdam på Stockholms slott förklarades som häxa i slutet av 1600-talet. Hon lyckades fly med hjälp av inflytelserika vänner och kom på så sätt till Norrbotten.
Numera är häxblodet utspätt med blod från valloner, samer, bönder och rallare men nån liten droppe kanhända finns kvar.
De enda häxor man ser nuförtiden är små gulliga saker som kommer och önskar Glad Påsk och ger sina egnenhändigt tillverkade kort mot att dom får lite godis. Jag har bunkrat upp i fall att det flyger förbi någon här.
Ta det varligt ikväll och håll er inomhus för man kan aldrig veta om det svischar förbi några som är på väg mot Blåkulla.....
Vädret inbjuder ju inte direkt till någon utevistelse så det blir nog lätt.

Imorgon är det den långa fredagen.... när jag var barn präglades den av stillsam sorgelig musik  på radion och när TV kom, visades en långfilm om Jesu liv och död, jag minns inte filmens namn.  Detta är en tradition som fattas mig. Inte minsta ledtråd finns på TV-tablån i morgon. Inte ens på filmkanalerna som vi i och för sig inte har. Nog hade det väl varit på sin plats att visa filmen om Jesu lidande och död?
På lördag ska vi i alla fall fira med god mat och våra barn Ha en trevlig helg önkar jag allaVeckan som gått...

35073-41  Vårtecken är det inte så gott om. Det enda vårtecken vi har haft är ... att det i morse rasat från garagetaket .  Så maken och jag stod kl 6.00 och slet i massorna för att undertecknad ska få ut bilen från garaget om en stund. Påskliljorna har jag dock ändå kunnat njuta av i krukor inomhus.
Annars har veckan varit hektisk, jag far runt som en skållad råtta mellan olika aktiviteter, sammankomster.
Det är jätteroligt men värst är att hålla reda på alla namn. Jag har faktiskt gett upp....måste ha träffat flera hundra nya människor de senaste veckorna. Nog har jag fått en försmak om vad som väntar om jag fortsätter på den här banan.
Några dar i veckan försöker jag åka buss för fastans skull....att avstå från viss bekvämlighet. Klockan 7.00 stiger jag på bussen och så mediterar jag en stund tills jag är framme  7.45.
Sen promenerar jag med stavar resterande bit vilket oftast tar 30 min pga av att det är glashalt eller snöstorm. Igår var det snöstorm,  hemma var det ljummet och 0-gradigt men i Luleå blåste det hårt och snöade ymnigt. Det var bara att plocka upp ylletröjan ur ryggsäcken och dra upp kapuschongen och ge sig av.
Fick lite vibbar av "Barnen från Frostmofjällen" när jag kämpade fram i snålblåsten. Det var bara "Gullspira" som fattades.
Sen är det samma procedur på eftermiddagen innan jag stiger på bussen hem. Sen är man motionerad och klar och det känns jätteskönt.
De  dagar jag tar bilen är jag både stressad och upprörd vid hemkomsten pga av trafiken och alla dårar som tror att dom är utryckningsfordon.
I helgen är jag ledig förutom att vi sjunger kl 16.00 på söndag på Temamässan i Mariakyrkan. Det är internationellt tema med musik bla från Nicaragua och El Salvador och St Eskilsmässan. Det serveras mat efter mässan om man vill slippa laga middag.
Resten av helgen skall jag bara slappa inte vara barn eller hundvakt, möjligen kokar vi palt på lördag, men det blir bara ett nöje. Frid och fröjd M

Änglabön

35073-40  Änglabön


Jag talar till mina vuxna barns änglar:
Följer ni dem fortfarande?
Bär ni deras önskningar i era händer?
Vet ni något om deras kampfyllda ensamhet?

Och när de förnekar er och livet,
vänder ni er bort och gråter,
men stannar kvar?

De behöver er,
mera än då de var små,
de behöver er förtvivlat,
för ungdomen är den svåraste tiden.
Allting ska göras på egen hand,
man skall rycka sig lös,
tänka igenom allt själv,
vill inte veta av änglar.
Denna dikt har jag stulit från en bloggvän www.mormors.blogg.se  Hon är typ min själsfrände tror jag, gå gärna in på hennes blogg och läs och begrunda.
Den här bönen skall jag läsa regelbundet hädanefter...Guds frid till alla mina gäster Madonna