Vårruset

35073-55 Imorgon är det dags igen för det årliga Vårruset. Det har blivit en tradition att tillsammans med kvinnor från hela norrbotten träffas och ta sig runt Luleå i sin egen takt för att sen avsluta med en pick-nick i det gröna. Första året -02 tilldrog det sig också i maj och med en underbar ryssvärme som fick några deltagare att ta årets första dopp på Gültzaudden. Ifjol var det så svinkallt att man fick aldrig upp värmen ordentligt. Särskilt inte vi från inlandet som var helt felklädda. Luleå-kvinnorna hade däremot laddat med både mössa och handskar.  Pick-nicken avhandlades i all hast med stelfrusna fingrar och sen bar det av hem för bastu och varmt te. I år hoppas vi på varmare väder och sol. Laddar med kläder, paraply och varm choklad för säkerhets skull.

Vinet är färdigt...så till vida att det nu är upptappat på petflaskor och bag in boxar. Smaken då........ja det smakar inget vidare........ mest alkohol faktiskt. Det verkar ha blivit starkvin. Har tillsatt lite hallon/persika koncentrat och hoppas nu att tiden och lagringen skall göra underverk.

Annars går livet sin gilla gång... har inte tid att blogga så ofta nu för tiden.  Allting har sin tid och nu är vårbrukets tid.....potatisen skall i jorden, gurkan skall drivas och det skall planteras här och där.

Som hastigast

35073-49  Pengarna rullar... bet av en tand förra helgen så Tisdag gick det 750:- på en kvart hos tandläkaren.
Katten har inte bitit av nån tand men däremot blivit biten av nån annan katt på huvudet. Detta har blivit en böld som när den sprack luktade obeskrivligt äckligt .....så onsdag blev det ilfart till djurkliniken. Där fladdrade ytterligen en massa hundralappar iväg. Mrs ( han är en kastrerad hankatt) är i alla fall på bättringsvägen och tar snällt sin medicin morgon och kväll.
Fredag skulle sonen besöka öronmottagningen och det slutade med att modern fick en pollenreaktion. Som tur var var vi ju på rätt ställe, så det gick bra.
Under helgen har det varit kalas för övrigt har vi mest frusit och nog kom det lite snöflingor igår. Av den anledningen ställde jag till med en demonstration som yttrade sig i att jag lade mig i sängen och vägrade stiga upp på en timme. Passade på att sova middag under demonstrationen ....man måste ju vara effektiv.


Löven de grönska

35073-48    Igår hade vi 27+ i skuggan och brudspireans löv slog ut på morgonen....senare på eftermiddagen var det dags för björken. Den 7:e maj... det är nog nytt rekord.


kommentar:
Detta inlägg måste vara en dröm, en vision.......... har därför förminskat bilden något idag 19/5.

veckobrev

35073-47  Sitter nu och pustar ut. Klockan är 7.30 och jag har precis duschat och druckit mitt morgonkaffe.
Klockan 06.15 äntrade jag Monarken ( egentligen en svart 7-växlad REX ) och följde maken till jobbet i stan. Cyklade sen hem igen , en tur på 15km.  Vägen har kantats av spelande spovar och tofsvipor och vi såg skymten av en räv.
Känner mig verkligen hurtig. Har dessutom lovat möta maken vid arbetets slut kl 16.00 så nog kommer jag att få motion idag. Kändes förvånansvärt lätt men så har jag ju gjort åtskilliga mil   på "monarken" inne i vinter. Vikten står ganska stabilt på 5-6 kg minus sen januari, men... jag har fått sy in ett par jeans och flyttat knappen i ett par andra byxor så det händer saker på andra ställen än på vågen.

För att inte bli överdrivet hälsosam har jag i veckan börjat med vinframställning.
Det är en tradition i familjen som jag nu har axlat. Mamma  var ivrig vinframställare trots att hon var IOGT:are och aldrig drack en droppe alkohol i sitt liv. Hon experimenterade med alla sorters frukter och bär och i vår källare fanns vin i många årgångar. Det var ju nämligen ingen större åtgång eftersom hon bara bjöd vid speciella tillfällen, typ stora högtider, begravningar och dylikt. Men o andra sidan var det stora kalas på den tiden.
Nåväl i helgens städiver hittade jag 3 stora karsar med röda vinbär i frysen. För att få lite plats kokade jag upp dom i saftmajan och det resulterade i 7 liter koncentrerad sursaft. Vad göra... insåg snabbt att vi dricker ju aldrig saft och gör jag gele räcker det 10 år och det var så idén föddes. Så nu har jag inhandlat diverse attilralljer och satt igång 20 liter vinbärsvin. Detta skall nu jäsa i en massa veckor, sen skall det klarnas och efterjäsa och tappas om och en massa andra saker.
Framåt hösten är det förhoppningsvis klart att buteljeras för att sen läggas på mogning, så till jul skall det nog gå att avsmaka. Problemet är var vi skall få tag i tomma flaskor.  Men vi har ju lite tid på oss att samla. Tar tacksamt emot  väl rengjorda flaskor...  Återkommer med rapporter om hur det framskrider.

Den här veckan har jag varit på kurs i Skellefteå. Det var första seminariet i utbildningen till retreatledare. Den sträcker sig över 5 terminer och våren 2008 blir jag klar. Givande dagar med bra föreläsningar och fina möten.
Nu skall jag sätta igång med att renskriva mina anteckningar och ta vara på min lediga dag. I morgon jobbar jag.


Vårtecken

35073-46 Nu duggar vårtecknen tätt. En Valborg och 1:a Maj som vi sent skall glömma. På vår altan har temperaturen stigit till 30+ och vi har ätit fil till lunch och grillat till middag i dagarna tre. Grannarna har börjat kratta, i alla fall fläckvis, vi sparar till helgen med det.

Växthuset har fått sig en omgång och jag har förbättrat jorden med egenhändig kompost. Vi har sagt bort den bruna tunnan och komposterar allting själva numera. Jag har sått sallad och grävt ner persiljan där och sen får vi vänta lite med tomater och gurkan.

Sen har våryran yttrat sig i en del städning, jag har tvättat mattor och maken har skurat altanerna. Så nu står utemöblerna på plats och bara väntar på att intas av oss soltörstande.
Nu väntar nog jobbet för min del, så nu hinner jag inte blogga mer.