På begäran

Kycklingsoppa med ingefära

En god lite annorlunda soppa, med lågt GI  och ingefäran gör att förbränningen ökar. Den som vill se mer recept kan klicka på Hälsa & Mat så kommer jag att lägga ut mina bästa recept.
Förbered  med att koka en stor sats gröna linser dagen innan. Tag undan ingefär 2dl färdigkokta linser och frys resten i lagoma förpackningar. Alla recept som innehåller nudlar, pasta, ris kan man ersätta med linser, mycket användbart. Dom har lågt GI, hög fiber och mineralhalt och smakar inte så mycket. (Vill man ha smak på dom måste man koka dom i tex buljong eller andra kryddor.)

1 st lök (röd eller gul)
4 morötter
2 kycklingfiléer
1 bit färsk ingefära, riven
2 dl frysta amerikanska grönsaker, paprika-gröna ärter-majs
2 dl färdigkokta linser
1- 1½ l vatten
2 buljongtärningar ( höns eller grönsaks )
2½ dl laga lätt eller matlagningsgrädde
ev finklippt persilja

Hacka löken. Skala och strimla morötterna ( eller använd frysta om du har bråttom) Dela filéerna i mindre bitar. Fräs lök och kyckling i lite smör i en gryta. Häll på vattnet, grädden och smula över buljongtärningarna. Låt koka i 5 min eller tills kycklingen är klar och morötterna mjuknat. Tillsätt ingefäran och linserna och de frysta grönsakerna. Hetta upp och smaka av med salt och peppar.

Skall man servera den som förrätt ser det trevligt ut med finklippt persilja på toppen och det tillför lite mer järn. Passa på och frys in färdigklippt persilja nu det kan piffa upp mycket i vinter och det är så lätt att ta en nypa ur frysen.
Bon apetit

Gröna tomater


35073-69 Hemma igen efter en härlig vecka i solen. God mat, gott vin, långa strandpromenader och bad i Black sea. Vattnet var ljummet och passade även en badkruka som mig. Många nya trevliga bekantskaper.
Borta bra men hemma bäst och nog uppskattar man Norrland när man varit iväg på en tripp.
 Tänk bara att dricka vårt goda vatten direkt från kran.... Och sol och värme i all ära men nog blir man fort less på det vädret.
Tacka vet ja lite snöblandat regn... typ som idag. Då förstår man att uppskatta dagar med sol. 
Man måste uppleva lidandet för att förstå njutningen. Man måste känna sorgen för att förstå glädjen. Den som inte kan böja sitt huvud i ödmjukhet har svårt att veta vad respekt är och den som inte kan lyda, kan inte leda.

Nu är växthuset tömt och jag har kilovis med gröna tomater. Denna maträtt föddes igår och blev otroligt god.
Lasagne enligt GI-metoden.
1 st squash
10-12 göna tomater
400 g köttfärs
1 st lök
1 burk färdig tomatsås, typ Verona eller Icas tomatsås m vitlök ( eller krossade tomater)
Ost sås:
1-2 pkt kelda ostsås ( 8% )
2 dl mjölk
muskotnöt malen, salt peppar
Börja med köttfärssåsen. Hacka löken, stek tillsammans med köttfärsen, salta peppra. Tillsätt tomatsåsen och en burk vatten. Puttra på några minuter.
Vitsås: Blanda ostsås med mjölk och krydda med muskot, salt o peppar. ( behöver ej värmas)
Skär squashen längs efter med osthyvel. Lägg på en handduk och salta ( för att dra ut lite vätska)
Skär tomaterna i tunna skivor.
Varva i en ugnsfast form ostsås- squash-tomater-köttfärssås, squash-ostsås-tomater-köttfärssås avsluta med squash och tomater, slå på resten av ostsåsen. Toppa ev med lite riven ost. 200 grader i ca 45 min.

Fort gjort och mycket god. Man kan säkert bygga ut den med tex rivna morötter eller nåt annat man tycker om. Det som var överaskande var att det gick så bra att använda gröna omogna tomater. Skall därför göra en annan gratäng imorgon och se om det också fungerar.
Nu är det dags att göra en djupdykning i organisationsteorin.
Som sagt var man måste lära sig lyda för att kunna leda och man lär sig lyda genom att lida..... Så var det också för han som gick före oss, han som är förebilden
Guds frid


Mål...

35073-68 I dag har jag nåt ett delmål. Madonna har sedan jul minskat 10 kg i vikt och 10 cm i midjan. Men så har jag tillbringat många svettiga mil på "Monarken" En superbra julklapp som jag gav mig själv. Inget väder har kunnat hindra mig från att motionera ej heller " någon "björnfrossa" som många numera lider av. Att maken sen har gått ner 15 kg ( utan motion) genom att äta enligt GI-metoden är en helt annan sak.
LIVET ÄR ALDRIG RÄTTVIST.  Fast jag stundom lidit av dödssynden AVUND så är jag rätt belåten med min numera ganska slanka man.
Jag hade faktiskt lovat honom en utlandsresa om han gick ner 10 kg. Det har han ju gjort med råge, vilket han påpekat dagligen sista tiden.
Så därför bär det av ikväll till varmare trakter. Kan ju passa bra efter de senaste dagarnas ihållande regn. Vi har ju som sagt en del att fira också. 35 års samboskap och 25 års äktenskap. Jag tror på långa förlovningar, typ10 år.  Man skall inte förhasta sig utan tänka sig noga för, vilket ju visat sig vara ett hållbart koncept.

Återkommer med rapport om jag hittar något internetcafé.

So long

Dagens skörd

Dagens skörd Nu nalkas hösten med stormsteg. Skörden är rik, mer än vi orkar äta upp. Gurkan har gått dåligt i år av någon anledning till grannarnas förtret. Jag brukar hålla dom med gurka.

Allt annat har kommit igång. Organisationsteorin skall tentas i början av oktober och den boken suger...Hoppas den övriga litteraturen är roligare. 

Under torsdagen körövning , var det en björn som strök omkring utanför kyrkan, vilket vi var lyckligt omedvetna om. Detta har dock varit samtalsämnet nummer ett sen dess. Ovannämda björn har varit synlig lite överallt sedan och har även varit två, mor och unge vid nått tillfälle. Någon har också fått sin komposttunna länsad. Huruvida det är med sanningshalten  vet jag inte, men en viss oro känner man när man går ut i mörkret.