Efter helgen...

35073-39
Åter hemma efter en skön helg i västerbottens inland, nämligen Edelviks folkhögskola i Burträsk. Mycket vackert ställe som är väl värt ett besök.
Vi blev mottagna med en god middag och sen var det presentation och föreläsning innan sänggåendet. Jätteroligt att träffa gamla vänner (som dessutom var väldigt glada eftersom de lyckats passera det första nålsögat, a-konferensen. )
Lördagmorgon vaknade jag 05.15 pigg. När jag insåg att jag inte skulle kunna somna om steg jag upp och klädde mig.
06.00 begav jag mig iväg på långpromenad över isen med sikte mot kyrkan. Spillkråkan trummade med jämna mellanrum och när jag flanerade på kyrkogården under björkarna började talgoxen sin lovsång eller locksång. Nog märker man att våren är på gång......
Efter lunch var det inlagt en promenad för samtliga men då var jag ganska sömnig pga min tidiga morgon så jag gjorde som min gravida kompis, gick till mitt rum och sov middag.
Kursen i sig gav inget nytt, tvärtom var det lite en besvikelse men..... alla möten med gamla och nya bekantskaper  var verkligen värdefulla. Vi har redan börjat prata om att anmäla oss till nästa kurs.
Idag är jag ledig så nu skall jag äntra Monarken och göra ett 60-minuters pass innan jag tar itu med dagens sysslor

Helgkurs

35073-38 Idag åker jag iväg på kurs över helgen. 
Helt underbart att få åka iväg och träffa gamla och nya vänner,  gå till dukat bord och stressa av. Förhoppningsvis komma hem med lite nya kunskaper och intryck.
Huset är städat och bordet dukat till familjens middag. Maken och sonen har nämligen tänkt frossa i hämtpizza nu när jag är borta.  "När katten är borta dansar råttorna på bordet"
Förutom ljus och ...tygservetter ! ...har jag ställt ett litet fotografi av mig själv på bordet. Det ska vara snyggt och man får inte äta framför tv eller ur kartongen. Lite stil om jag får be, det är trots allt min födelsedag om än jag inte är hemma. 
Guds frid Madonna

Demoner

23277-7I kommande söndags text talas om demoner....... Vad är nu detta ? Tror vi på sånt ... kan man bli ansatt av en demon... och beror olika sjukdomar typ psykoser , depressioner på besatthet...????
Ja det finns nog demoner ... själv har jag inte någon större erfarenhet men.... Om man är mottaglig så kan det nog hända. Att skylla en psykisk sjukdom på demoner och besatthet är däremot okunskap.
Alla människor kan drabbas av en depression och det är nog mer Guds verk att få dig stanna upp och genomgå ett slags reningsbad. ATT VARA DEPRIMERAD ÄR INGEN LEK... DET ÄR ETT FRUKTANSVÄRT TILLSTÅND DÅ MAN KÄMPAR FÖR SITT LIV.
Att sen komma ut på andra sidan gör varje männsiska till något mer...större än innan.
Att missbruka olika droger är däremot ett bra sätt att försvaga sig själv och Jesusskyddet omkring sig. Då kan det hända...att demoner får tillfälle att flytta in.... och har en väl flyttat in kan den dra med sig fler. Det finns säkert fler sätt att dra på sig demoner, ser fram emot en diskussion, MadonnaEn strålande vinterdag

35073-37

Temperaturen ligger runt -20 och solen strålar fastän tidig timme.... Nu säger vi farväl till mörkret och hälsar ljuset välkommen tillbaka. Det är lögn att sova på morgonen i detta ljus. Igår satt jag ute och solade mig och några drillar hördes från skogen. Nu börjar en härlig tid.
Idag börjar jag min nya tjänstgöring i storstaden. Tänkte först ta bussen och promenera från centrum sista biten för motionens skull men......... om det är -20 här och vindstilla, då blåser det antagligen som vanligt i "staden".......vilket då motsvarar  ca -40.  Alltså idag blir det bilen så får vi se imorgon.....
Jag har åkt på min andra förkylning i vinter, läste på olika bloggar att det är flera som råkat ut för samma sak. Tyvärr ser min näsa ganska rödaktig ut, inte så klädsamt kanske men dock mer färg än resten av mig som för tillfället är rätt likblekt.
Kolla in min nya profil... den gör mig mer rättvisa än den förra som mer var en vision eller målbild. Återkommer med viktrapport vid ett senare tillfälle.

Stillhet och meditation

35073-36 Under fastan kan man avstå från en hel del i våra liv  som vi annars tar som självklara.... Att fasta helt från mat kan vara hälsovådligt, men att försöka avstå från andra självklara saker kan vara nyttigt. Att ställa bort bilen en tid, och i stället åka buss och promenera kan få en att tänka på miljön. Att lägga bort mobilen och i stället skriva några brev kan få en att tänka lite långsammare...
Att avstå från allt onödigt som inte är bra för oss som bakverk, godis, alkohol kan också vara välgörande för hälsan. Att stänga TV och umgås med familjen någon kväll i veckan kan stärka gemenskapen men också vara början till en diskussion med barnen.
Att regelbundet meditera, är ett sätt att tysta ner det yttre larmet , för att i tystnaden kanske uppfatta Guds tilltal eller den inre rösten.
Tag en kvart varje morgon efter toabesöket och drick ett glas vatten.
Sätt dig ner på din pall eller kudde och andas lugnt. Böj huvudet lite lätt framåt, och slut ögonen. Andas sakta och blicka med din fantasis hjälp in i ditt hjärta och led dina tankar, från huvudet ned till hjärtat . Vid varje andetag kan du upprepa "Jesusbönen" tyst för dig själv.
"Herre Jesus Kristus, förbarma dig över mig" Tänk orden sakta vid varje andetag.
Om vi är många som mediterar ungefär samtidigt ( mellan 06-07 ) så tror jag att det kommer kännas av på något sätt....... Det går förstås att meditera på kvällen om det passar bättre, tex mellan 22.00-23.00 när huset börjar komma till ro. Lycka till MadonnaAtt vara på väg.....

35073-35En del tänker, att kristna är dom som tror vissa saker som tex.
-att Jesus var Guds son, eller
-att Maria var jungfru eller
-att jorden skapades på 7 dagar. eller
-att Påven är ofelbar eller
-att andra religioner har fel syn.
Jesus sa : "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig"( Johannes 14:6)
Han sa inte att det var någon speciell etik... lära ....eller religion som var vägen, sanningen och livet!!
Han sa att han var det.
Han sa INTE arr det var genom att tro eller göra något speciellt som man kunde "komma till Fadern." Han sa: att det bara var genom honom -- genom att leva och delta och fångas upp i den livsstil som han förkroppsligade.
Därför är det möjligt att befinna sig på Kristi väg och vara märkt av honom, utan att vara "bekännande kristen" eller någonsin hört talas om Jesus Kristus.....Man kan vara på väg till Gud utan att ens tro på Gud. 
Är då dopet en förutsättning och ingång till det himelska riket?

Min egen mamma var en underbar människa med en humanistisk syn på omvärlden. Hon var också väldigt beläst och klok. Hon och hennes syskon var inte döpta. Hon utgav sig för att vara ateist, jag vet inte varför. Ett arv från morfar som fick en del underliga idéer av att vara den enda överlevande i en stor syskonskara. ( lungsoten tog död på dom)
Trots detta var mamma på "vägen" hela sitt liv och vid 70 års ålder lät hon döpa sig i kyrkan, till sina syskons häpnad. Hon hann vara kristen i 12 år innan hon dog ifjol.

När Jesus hängde på korset tillsammans med två rövare så sa den ene " Vi har i alla fall dömts med rätta för det vi har gjort... men Jesus är ju oskyldig. - Tänk på mig Jesus när du kommer till ditt rike.
Jesus svarade : Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.
Den rövaren var varken döpt eller konfirmerad.... men lika fullt fick han tillträde. Mysko....hur gick nu detta till. Kan det vara så att det aldrig är försent att börja tro? Jag har ingen aning men det är så intressant att läsa om och fundera.

I onsdags var det Askonsdagen som inleder fastan....Jag citerar en vän/skriftlärds blogg:

"Fastan markerade man genom att låta tron styra kroppen. Man åt inte vissa saker - främst kött och fläsk. Fastlagssöndagen, som egentligen borde heta Festlagssöndagen, följdes av Fläsk-måndag och Fet-tisdag som var frossardagar då man skottade i sig duktigt - smaskigt fikabröd, fet mat. På så sätt tog man farväl till köttet. På latin heter kött carne och farväl vale vilket blir carnevale. Den sedan är bevarad i katolska länder och vi kommer till veckan sannolikt att få se bilder på TV från karnevalen i Rio. Men i Sverige dansar vi inte på gatorna i bikini i februari. "( http://stigstrombergsson.blogg.se/ )

I Sverige fastar vi mest bara för att komma i bikinin i juni.......
Att fasta innebär för mig att avstå... det behöver inta handla om mat utan om vad som helst , särskilt onödiga lyxiga saker. 
Man kan lägga bort sin mobiltelefon , eller stänga av TV, eller datorn. Promenera i stället för att ta bilen osv. Alla har nog någon last som man skulle behöva avstå från ett tag.