IKEA

 Nu är premiärturen gjord...... torsdag före löningshelg inte en kö så långt ögat kunde nå.
Startade hemifrån kl 8.00 med kaffe och smörgåsar i picknick-korgen. Det gäller att hålla manskapet ( sonen och maken) på gott humör ...dvs mätta.
Redan vid Kalix var det dags för första fikat.
Väl framme så  raskade vi oss igenom första avdelningarna, bestämde skåp till tvättstugan, ett nytt skrivbord med kontorsstol till sonen......sen var det dags för lunch. Helt OK god filé med tillhörande attiljraljer som bearniesås och pommes frites. Minns inte när jag åt det sist...men är man på IKEA så är det fest. Vi fortsatte med diverse lampor och sen kom porslinet. WhooooW.....Vilka fynd...tallrikar ....glas ett dussin av varje sak. Tjosan vad jag började må bra..... det var här maken tappade sugen.
Efteråt har han berättat att han  var nära att göra en "Gösta Ekman"... ta ett glas och sätta sig i ett hörn och stryka "KISSEN"
Nåväl vi startade jobbet att hämta allt vi skulle ha på lagret och det gick otroligt bra. Ingen kö i kassan och vips var vi klara. Väl ute i verkligheten så blåste det snöstorm....höll knappt på att ta oss till bilen med paketen. Sen var det raka vägen hem............vi struntade i Alco och lakritsen... det ingår ju ändå inte i våran diet.
Först ikväll har vi börjat få ordning i det kaos som denna resa orsakade. Det skall skruvas ihop och tömmas här och sättas på plats där och det ena ger det andra och hela huset har varit upp och ner.
Känns det möjligen igen?
Jag har redan börjat prata och förbereda nästa resa nån gång till sommaren. Ny säng till sonen ...hallen behöver göras om.....för att inte tala om köket. Inspirationen är på topp.

Idag kollade jag statistiken och jag har haft 2130 unika besökare på min blogg, det är väl fantastiskt.... Jag bugar och tackar för intresset och hoppas ni återkommer och kommenterar. So long

Torkat renkött

 Nu börjar det bli tid för att torka renkött. Det går även bra att torka älg och hjortkött.
Allra bäst är renhjärta och bogen enligt min smak.
 
Mitt recept lyder
Gör en 10% saltlake genom att
Koka upp 10 liter vatten
rör i 1 kg grovsalt,  låt svalna.
Obs det går inte att använda vanligt salt eftersom Jod ger en bismak.
Lägg i köttet gärna mindre bitar, bogen sågar man när den är fryst. Jag använder ett stort rostfritt kärl som jag köpt på militär överskott. Jag tror att man skall undvika kärl av alluminium och plast.
Köttet skall ligga i saltlaken i 36 timmar. Därefter tar man upp det och trär i trådar med en stor nål. (Mattvarp går bra ibland använder vi najtråd.) Sen är det bara att hänga upp på ett blåsigt ställe inte i direkt solljus. Vi har ett hus 1x1m på taknocken. Husets väggar är myggnät för att inte riskera att flugor kommer åt köttet.
Sen är det bara att vänta. Det tar mellan 3-6 veckor beroende på väder och vind och storlek på köttet. Mindre bitar torkar fortare.
Det går förståss att torrsalta också. Fördelen med att göra saltlake är att det går inte att misslyckas. Det blir aldrig för salt eller för osalt. Jag kokar alltid upp vattnet för att det ska bli sterilt, man skall vara noga med hygienen.


Trosbekännelsen
 •  Trosbekännelsen formulerad av
 • Amanda som suidicerade till slut.
 • (se grundkursens blogg)


 • Jag tror på Plupp det blåhårigia trolllet,
  och på Hildis och Stinas fältbiologer.
  Jag tror ock på gröna skogens Mulle
  Barnens enastående vän, vår lärare
  som föddes i skogen bakom granen.

Jag tror även på A-lagaren,  född av prostituerade ....

och på Maria, 
pinad av samhället,  bespottad, död och ihjälfrusen.
Nedbruten som helvete på 30:e året av sin död,
 av smärta,  nu glad i själen
tänkande på allas vår den nyfikne Plupp
därifrån igenkännande hans lyckliga ögon. 

Till mångas glädje.
 Jag tror ock på Zeb Macahan,
en rolig allmännerlig fotbollsmatch
det sköna 70-talet
Gandhis kärlek,
moder Theresias värdighet och på min familj,
KÄRLEK... och ...RESPEKT...


Myggfritt

 Nu är det bistert, -28 igår och inte en mygga så långt ögat kan nå. Däremot har vi numera en ny fågel som stannar på vintrarna. Dom flyger omkring i flockar.... riktiga gäng.
Men det går mot ljusare tider. Solen syns mer för varje dag, det är faktiskt stor skillnad sen jul.
 
I morgon bär det av till.......IKEA. Har äntligen lyckats övertala maken om det nödvändiga besöket. Även sonen är pigg på att följa.
Lampor , skåp till tvättstugan kanske nån matta står på inköpslistan. Sen vet man ju aldrig vilka behov man drabbas av när man väl går där. Sist jag var på IKEA var sommaren -90 i Sundsvall, höggravid med svullna fötter orkade jag inte gå så mycket. Så det finns ett uppdämt behov så att säga.
Återkommer med rapport senare.

Städa och feja

 Nu är julen helt urstädad. Inte minsta tomte finns kvar. Linnegardiner i fönstren känns helt rätt nu. Köpt ett par nya i rispapper som också släpper in ljuset.
Igår såg vi solen en lång stund och allt blev sådär gnistrande vitt som det ska vara. -15 gjorde att det knarrade under skorna. Framåt 13.30 blev det en underbar solnedgång och himlen var turkos, ljusblå, aprikos och ceriserosa på samma gång. Tyvärr batterierna i kameran var slut....... den äter batterier. Men det kommer nya dagar och solnedgångar.

Såg på TV att de ortodoxa börjar fira jul idag och att många firar dubbelt. Hujedamig för två jular.  Tänk vad dyrt det skulle bli. Nu är det läge för soppor och smalmat. Kolla på mina recept... vitlöksoppan är en riktig höjdare i januari.


Nytt År 2007

35073-78
   Nytt År.... vad tiden går fort. Nyss var det milllenium och nu skriver vi 2007.
Som vanligt händer det mycket på ett år..... glädje och sorg blandas och vi har hemska dagar och vanliga dagar och underbara dagar. Några föds, några dör, en del blir friska en del blir sjuka. Några blir förälskade andra blir svikna. Ett år kan rymma så mycket...

Nu är det dags för nya tag. Har gått upp 2 kilo utan vidare eller är det chokladen framför TV. Idag blir det långpromenad med lånehunden, sen skall jag engagera arbetslaget i regelbunden aktivitet. Och när inget annat
hjälper har jag ju "Monarken" att ta till
Nu är det nya mål som gäller... ett nytt oskrivet år ligger framför oss och man vet inte vad det för med sig.


Året slutar och börjar,
ett nådens år. Nu är tiden vår!
Nu har just vi en uppgift, ett liv
och ett hjärta som slår.