Bakat ock klart

Måste pusta ut en stund.
Maken väckte mig kl 10 med kaffe på säng. Kändes verkligen som jag försovit mig. Sen blev det fart på kärringen. Efter morgonbestyren cyklade jag 7 km på min nya motionscykel. Förbrände c.a 150 kcal under 20 min.
In till stan och handlade, hjulen gick knappt runt på Volvon. Termometern visade - 27 .
Väl hemma igen bestämde jag mig för att inte gå ut mer idag.
Satte igång 5 liter deg och började baka. Är nu precis färdig och har bakat 20 mjukkakor, 40 klåddor och 20 tunna mjuk rieskor. Gissa om en gammal husmor känner sig nöjd. Det är en fröjd att fylla frysen.

Ikväll blir det svårt att välja....... .......Skall jag se den nya serien, Revelations, inspirerad från Uppenbarelseboken om profetior om  jordens undergång på 3:an eller skall jag satsa på " Året med kungafamiljen" på 1:an. Eller skall jag spela in och på så sätt se båda?
Eller skall jag vara kulturell och se Kobra på 2:an?

Ebb i kassan?

Mitt bästa sopprecept.  Billigt och supergott

VITLÖKSOPPA  4 pers

1 stor vitlök
3-4 msk mjöl    (eller det mjöl man tål)
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
½ dl grädde
1 dl klippt persilja  ( inga andra kryddor)

Skala vitlöken skär ev i mindre bitar om klyftorna är stora.
Bryn i lite olja. pudra över mjölet och späd med vatten. Tillsätt buljongtärningarna.
Koka 5 min och tillsätt mjölken (eller en skvätt grädde om så behagas)
Verkar soppan tunn kan man reda på med lite majsena.....
Nu  tillsätter man persiljan och genast ser det aptitligare ut.  Klart att serveras.

Denna soppa kan med fördel serveras som förrätt till en festmiddag, eller som fattigmanslunch -då med ett gott bröd till.  Trots att den ser så tråkig ut är den supergod...jag lovar
Bon apetit Håll till godo

Nu är julen över..

35073-18        Juldagens kväll

Nu är det över för denna gång. Julen har som vanligt varit en omtumlande helg.
Julafton började med rykande snöstorm  och vi klädde oss för ett par timmar i snösvängen. Med värkande ryggar och skrikande magar kom vi in vid 12- snåret..........då ringde dottern.
"Jag sitter fast med bilen ni måste komma och hjälpa mig, ropar hon i telefonen"

Vi slänger oss i Volvon men efter 500 m går vindrutetorkaren sönder och snön vräker ner. Maken ser knappt vägen och vi måste vända hem för att laga den. Nu är maken likblek, han  har blodsockerfall av svält. Händerna skakar och jag inser att han måste få mat innan han svimmar. Då ringer dottern igen.. "jag är loss, en traktor kom och drog lös mig"
Äntligen kunde vi sätta oss och äta lite lunch. Efter dusch och lite vila  började barnen, de utflyttade och barnbarnet anlända. Mågen var i plogsvängen sen 03.00 och hade fortfarande flera timmar kvar. Det är lätt att glömma alla som måste arbeta för att vi andra skall ta oss fram.
Redan 14. 30 bankade tomten på dörren och han hade ännu värre ont i ryggen än vi. Han gick helt dubbelvikt och barnbarnet blev väldigt bekymmrad över hans tillstånd. Hon ville absolut att mormor skulle lägga tomten på massagebänken och göra honom frisk, i hans stackars rygg. Som tur var kom morfar med en stärkande Whisky och genast piggnade den stackarn till. Så där slapp man jobba.......
Barnbarnet kunde sen i lugn och ro använda hela eftermiddan åt att öppna sina klappar. Hon hann faktiskt se både Kalle Anka och sova middag en stund emellan. Efter en härlig middag med revbensspjäll av ren och rökt fårfiol och en massa andra härligheter, så var det dags att skotta igen.
Vi var så trötta att vi ställde in vårt traditionella besök i midnattsmässan.
 
Juldagen.En snabb titt på vädret,och vi ställde även in julottan. Efter en härlig sovmorgon såg vi julottan på tv en bra bit in på förmiddagen. Mera mat ...och mera skottning.....
På eftermiddagen blev vi med hund, sonen skulle på hemvändarfest, och ville ha hundvakt över natten. Hunden är en labbe på 1 år med otroligt mycket energi. Ingen motion hade han fått den dagen, av sin husse, så han försökte få igång oss på alla vis.  Efter att han burit fram alla tänkbara attribut från skor, handskar, julgranspynt till vedträn, gav vi upp och gick en promenad med honom. Han blev om möjligt ännu piggare av den, dock inte vi eftersom det var oplogat.
Då skottade jag upp eldplatsen och gjorde upp eld, därav kom det sig att vi juldagens kväll satt ute och eldade och kastade grenar i djupsnön som den ivriga jycken hämtade oavbrutet. Det var faktiskt väldigt mysigt ........men väl inomhus igen, blev vi tvungna att bada bastu för att få bort all rök.

Annandagen. Vaknade kl 06 av att något stort, svart och tugnt (40kg) hoppade upp i sängen och landade på mig. Ett utmärkt sätt att få upp värdfolket på. Kissrunda i kylan, tack och lov hade det slutat snöa. Träffade på en och annan granne med hund som var ute i samma ärende. Resten av dagen ägnades åt läsning av julklappsbok  och tittande på minnesprogram från tsunamin.
Ofattbara bilder. Men tänk att det kan komma bra saker ur en katastrof, som att kriget i Indonesien tog slut.
Allting har sin tid,
födas har sin tid,och att dö har sin tid.
Bryta ner har sin tid, och att bygga upp har sin tid.
Gråta har sin tid, och att le har sin tid.....
Det finns för människan ingenting gott utom att äta och dricka och finna glädje mitt i all möda. Det är en gåva från Gud.
Avslutade kvällen med "Mord i blodet" del 1
Idag har barnbarnet varit på besök några timmar så nu skall vi pusta ut och äta Tacos.
Del 2 av mordhistorien börjar först kl 21
God fortsättnig önskar jag alla

Med en stråle av ljus


35073-17  En riktigt GOD JUL  önskar jag till alla mina besökare.

Skinkan står i ugnen, granen är klädd, maken håller på med Janssons frestelse och klapparna är klara. Återstår rimmandet.
Vad sägs om: " Här får du lite spis- från en avliden gris" ( torkat grisöra till sonens labrador)
eller " Trots att den inte går i rosa- är det en riktig blåsa" ( festklänning till dotterdottern)
Jag får nog ringa till rimsmedjan och få hjälp.


På väg mot ljuset

35073-16 

Denna bild tog jag på min promenad idag.... Visst är det andlöst...?4:e Advent

Adventsljusen tänder  tänder vi ett efter ett,
en brinnande bön om sanning och rätt.

Det första ska lysa i mig djupt här inne,
bevara mitt hjärta och värma mitt sinne.

Det andra ska lysa för alla jag känner.
att alla får plats och kan leva som vänner.

Det tredje ska lysa för alla som lider
som kämpar och drömmer om lyckliga tider.

Det fjärde ska lysa för marken och skogen
för luft och för hav och vår framtid på jorden.

Adventsljusen tänder vi ett efter ett,
en brinnande bön för sanning och rätt.

Avslutad kurs

Det är fredag och terminen är slut.... vemodigt ....och skönt.
Efter en uppbrottets förmiddag med kramar och tårar är jag nu hemma i mitt eget liv igen.

Min man bjöd ut mig på lunch på kinarestaurangen och  vi hade en skön stund utan störningar. Den meningen lät mysko......

Hemma igen har jag städat bland mina papper, skrivit rent adresslistan till mina kamrater, rensat den gemensamma bloggen från onödiga och stötande inlägg. Har även rättat de värsta stavfelen i min egen blogg. Däremot kommer  min egen blogg även i fortsättningen vara både onödig-stötande och provokativ ibland.

Sitter nu och njuter av ett gott rödvin och väntar på att Riket skall börja.
Faktum är, att det är andra gången i veckan som jag dricker vin. Men det vin som serverades på restaurang "Träsket" gav ingen mersmak. 
När vi semestrade i Bulgarien för 5 år sen kan man snacka om gott vin. Ett 150-200:- vin kostade där då typ 25-30:-  Sofia kostade 7:-.
Själv förvandlades jag snabbt från,   "billigast möjliga"- konsument,( typ 50 spänn)  till en riktig finsmakare. Det är faktiskt en enorm skillnad. Ett gott vin smuttar man på och njuter när det skrövles bakom örona och gommen. Ett billigt blask måste man ta stora klunkar och pressa ner snabbt.
Tyvärr är inte priserna lika som då dess mera.  Vid vårat senaste Bulgarien besök ifjol, fanns det knappt att få tag i årgångsvin. och priserna hade stigit!!

I helgen skall jag bara slappa, allt är städat och pyntat tack vare mitt arbetssamma barnbarn som både pyntade och städade förra helgen. Hon gick över hela huset med blomspruta och en mirakeltrasa. Faktum är att resultatet blev riktigt bra. Rengöringsmedel förstör bara miljön. I morgon blir det sovmorgon och Melodikrysset.
Inga akuta "måsten". Sen mamma dog känner jag att jag måste fortsätta traditionen. Det ligger på mina axlar numera, typ. Kärt besvär.
Resten får vänta till sen...
Guds frid till alla

Kors i himlen

35073-14  klicka på bilden

Om man tittar riktigt noga kan man urskilja ett kors bland trädtopparna...Det gäller att titta riktigt noga för att urskilja det viktiga bland allt annat jox.
Så är det... titta riktigt noga och lyssna uppmärksamt, om du vill se eller höra!!
Den som inte är mottaglig varken hör eller ser.
Att man plötsligt ser eller förnimmer något övernaturligt kan tyckas skrämmande. Det betyder bara att man öppnat dörren för något som alltid funnits. Väsen, änglar och knytt finns.... vill man inte ha med dom att göra så är det bara att stänga dörren. Sak samma med Gud ...det är bara att stänga dörren om man inte vill..
Att det kan vara skrämmande har nog mer att göra med den egna rädslan

Dock kan det  finnas onda makter och demoner. Tyvärr vet jag inte så mycket om sånt. Man ska nog inte leka med sådana krafter eller underskatta dom. Det bästa är nog att säga "vik hädan" och använda korset.
För det mesta är det nog bara den egna fantasin och rädslan det handlar om.
Lämmna det i Guds händer - han är ju ändå vaken hela natten. Natti-natti

Veckan som gått...

eld 

Måndag Bibelsyn - manifeststion - bibelsyn/bruk. Jag går från klarhet till klarhet. Lustigt att vi inte fick denna kunskap långt tidigare. Nådens ordning det var något att bita i.

Tisdag Mässa och äntligen "reflektionspromenad". Veckans höjdpunkt. Tyvärr "Knabben" var ej tillgänglig för folk utan skidor. Det fick bli gårdens utegrillplats. Stålis motsvarade mina förväntningar för en gångs skull. Gjorde upp eld som en hel karl ( jag hade torr ved i ryggan som tur var) Kokade superb kaffe, ja det går nog att få fason på den killen. Vilken fin stämmning det blir vid härden. Gräddade plättar, med hallonsylt, till dom kamrater som vågade sig ut.
Bra samtal och utvärdering med I.
Avverkade årets mammogafi på e.m. För varje gång verkar dom öka i omfång. Pattarna kläms och plattas till så dom liknar freestyles modell större. Nästa år blir dom väl parabolliknande.

Onsdag Filmvisning  ( filmtime min anm.) Stengrunden. Tänkvärd och viktig, kommer nog att läsa boken snarast.
Möte med Högsta hönset dvs kyrkokansliet. Verkade ytterst sympatiska bägge två. Efter en ny presentationsrunda insåg jag att vi alla hade nya tankar och visioner och en hel del större ödmjukhet än första rundan i höstas. Vi utvecklas... det går framåt, vilken trösterik tanke
Trevlig eftermiddag med Rainer lite sång och mycket SKUT.

Torsdag Basgrupp och Broder Fredrik kom med en del kloka reflektioner. Hans våndor är lika mina. Månne han var utsänd idag?
Härlig körövning, musiken är verkligen en gåva.
Pyssel efter lunch fy och blä. Efter tre barns pyssel: hemma, på dagis, på skola, på fritids samt en hel del i tjänsten har jag utvecklat någon typ av allergi mot pyssel. Typ starkt ångestskapande.
Plikttrogen som man är tvingade jag mig själv att måla ett kort med en julbock. Eftersom jag strax därpå fick reda på att vi hade ett födelsdagsbarn i klassen gav jag genast bort det till ovannämda.
Därefter flydde jag till klassrummet och började ivrigt studera Vägen och Bibeln. Fick senare reda på att vissa "stålmän och fröknar" trodde att kortet var en pik till vad dom sade "bocken" Jag svär vid bibeln att mitt sinne var fullständigt rent från sådana fantasier. Det får stå för deras egen fantasi. Basta. Men det kan ju ligga nåt i det....

Fredag Studiecirkel... oj för sista gången. Vad jag kommer att sakna er!
Ni/Vi är det bästa som hänt denna höst. Jag vill träffa er igen.
Lunch bland de rika helt ok men ...inte som i fattighuset / snålköket. Tyvärr fick jag någon slags koma efteråt pga att jag inte hade någon "maggahoo" och backade mat. Men gott var det.
Var lite luddig i hjärnan sen, min trevliga bänkkompis hade dock en bok som jag tjuvkikade i. Där läste jag ett och annat tex:
Lämna dina problem till Gud-
han är ju ändå vaken hela natten
....
Sov gott vi hörs

I väntan på Robinson....

Sångfåglar Lördag 3/12
Steg upp tidigt, har jobbat på RIA-oasen idag och lagat mat. Efter en innerhållsrik dag fort hem för att  klä om. Tillbaka till stan och Pingstkyrkans konsert  "Den levande julgranen". Den bästa någonsin..... kan det vara för att barnbarnet  numera medverkar ? Gissa vem? Helt fantastiskta barn som verkligen överträffade sig själva. Nu skall jag bänka mig framför Robinson. Vi hörs...


Vi ber.....

Gud, du som delar vår kamp för livet.
Hjälp oss tro att du är nära oss i liv och i död.
Vi ber för Dawit Isaak...... i Eritrea
och för hans familj....
Tack för att du är med oss och honom
Omslut oss med din kärlek..
I Jesu namn.....
AMEN

Jäkkvik

Jäkkvik

Här kommer en bild från Jäkkvik.. Det var ett tag sen men ack så vackert

Katten som brann

35073-6Här är en bild på katten som fattade eld häromdan. Som synes är han relativt oskadd. Till höger syns det ljus han strök sig emot. Hans namn är Mrs ( uttalas missis dvs "frun" ) Detta är dock inget han funderar över eftersom han är kastrerad. Själv tror han att han är Kungen i kvarteret och med den pondusen han besitter behöver han aldrig slåss. Kommer en till bild strax...


Var är Näcken?

Var är Näcken?  Fortsättnig från Munkvikens reatreat......
På min morgontur passerade jag en liten å med strömmande vatten. Detta foto är taget från bron som gick över ån. Denna stuga såg ut som en ombyggd kvarn. Kanske har även bockarna Bruse gått över denna bro....

När jag stod där och betraktade strömmen tänkte jag att nu det är bara Näcken som fattas.
När jag var barn på 50-talet växte jag upp vid Luleälvens strand alldeles nedanför Edeforsen. För att hålla oss barn borta från forsen innan vi lärt oss simma skrämdes vi för Näcken. "Han tar alla barn som inte kan simma" sa mamma.
Detta plus att vi fick fri tillgång till båten och fri vistelse på älven höjde motivationen att lära sig simma snabbt. Därför tog jag simborgarmärket redan vid 7 års ålder och sen gav jag mig ut på älven ensam. Att ro hade jag lärt mig redan innan.
Att vi barn kunde ro var viktigt för familjefösörjningen. Varje kväll fiskade vi efter lax och eftersom både jag och min äldre bror kunde ro fick vi vara med och hjälpa till i alla fall till famåt 2400 sen fick vi gå och lägga oss.
Att ro en "draga" (fiskenätet) fordade två båtar och två personer i varje båt, en som höll båten på rätt köl och en som höll i "telen" ( änden på nätet) och ett drag tog ungefär 4 timmar och sträckte sig c:a 3 kilometer. När vi barn var med stannade ju hela fångsten i familjen vilket var anledningen att vi måste hjälpa till. Snacka om att man var less ibland. Men nu blev det ett sidospår märker jag.
To be continune....


Utpost i stillhet

35073-3   Reatreat på Munkviken fortsättning.....

Tog en långpromenad dag 2. Under natten hade det fallit en decimeter nysnö. Gick en timme ungefär ut på yttersta udden.
Redan efter en kilometer mötte jag en dam som var på väg till postlådorna för att hämta morgontidningen. Hon hade en liten hund i sällskap. Här var jag tvungen att bryta tystnaden. Jag förstod att gå förbi henne med tom blick innesluten i mig själv skulle nog uppfattas ytterst oartigt-oförskämt-sjukt kalla det vad man vill. Alltså hälsade jag artigt, klappade om vovven och språkade lite om snön som fallit under natten, fick lite vägbeskrivning varpå jag fortsatte min tidiga vandring. Det var inget som störde tvärtom. Alla man möter är nog utsända på nått sätt.
En helt underbar tur ensam med havet, vinden, ekorrar som hoppade förbi och den sanslöst vackra naturen.
På hemvägen mötte jag ett par kamrater bl.a en som var lost. Efter en härlig lunch, (varför smakar maten så bra när man är tyst och koncentrerad?) drog jag mig tillbaka till min cell och sov middag en timme. Efter några timmars läsning, uppsökte jag kapellet, och fick sitta ensam i djupmeditation 2x30 min före middagen. Skall skicka mer bilder från denna promenad.To be continune........

Blick mot havet

Blick mot havet

Här kommer en ny bild från stillhetens paradis. Om du klickar på bilden blir den större. Kommer inte på hur man lägger in flera bilder samtidigt så jag skickar någon då och då istället.

Munkviken, Kapellet

Munkviken     Interiör från kapellet i Munkviken. Fler bilder följer snart.......