Skolstart

 Nu bär det av söderut..... Studentliv en vecka. Skall ut i skogen och söka kantareller runt Härnösand.
Hoppas på givande föreläsningar och trevligt samkväm med mina medstudenter. Tisdag kväll skall vi besöka en medeltidskyrka och Mo- Kerstin som väver de underbaraste linnevävar. Hon är hov-väverska och förser både slott och kyrkor med sina alster.
Om en timme går bussen och beräknad framme ca 2100. Skulle väl hamna i Thailand om det var flyg i stället för buss. Ha det.....

Kaffeost - brödbak och regn

 Kaffeosten är klar. Efter tre försök fixade jag det. Det finns många recept men till slut använde jag mitt sunda förnuft och då gick det.
4 liter standardmjölk 3 %
En skvätt grädde ( ca 2dl )
1 msk löpe, finns på apoteket
värm mjölk och grädde till 35-37 grader. Använd termometer. Rör i 1 msk löpe och låt stå utanför plattan i 45 -60 min. Ställ pannan på plattan och värm försiktigt upp igen till 37 grader samtidigt som man med en trägaffel försiktigt rör ihop ostmassan mot mitten. Tag med en hålslev upp massan och lägg i ett durkslag med en silduk i. Låt stå och rinna av. Krama ur vasslan eftersom. När ostklumpen känns torr lägg den i en smord sockerkaksform med löstagbar botten. Platta ut. Grädda i 200 grader till den fått svag färg, tag och med hjälp av ett smörpapper vänd hela osten  och gräddda andra sidan likadant. 
Vassla som blir över kan användas till degspad vilket idag resulterat i 70 st mjukkakor 

 Alltid roligt att fylla frysen. För övrigt har vi drabbats av något slags syndafall. Regnet har öst ner i ett par dar 60 mm igår läste jag hos en bloggvän.

 Min fina krasse lider av drunkningssymtom men så här fin var den innan regnet. Ikväll skall vi på svamp/kantarelljakt jag och kommendorhan.
Tänkte gå till ett ställ som jag vet om där det växer ticka. Tickan är lätt att känna igen och är god att äta som snitsel, doppad i ägg och vänd i ströbröd.
Annars ska vi väl hitta någon sopp som går att äta. Hallonen har väl ramlat av i regnet men kanske några finns kvar.

Haparanda - Smygehuk till fots

Jag är lagledare för ett lag som är med i ett friskvårdsprojekt kallat Livslunken. Det innebär att vi har på oss en stegräknare all vaken tid som räknar hur mycket vi går och resultatet för vi in på en speciell sida via datorn. Vi har på kartan startat i Haparanda och målet är Smygehuk i Skåne. Vecka 16 gick starten och för närvarande befinner jag mig i Hudiksvall och datorn har räknat ut att jag bör vara framme den 6 januari 2009.
Eftersom jag cyklar dagligen c:a 2 mil kan jag omvandla det till steg. Trädgårdsarbete går även det att omvandla till steg vilket gjorde att plattläggningen under semestern blev rena racerpromenaden. Förra tisdagen blev det dagsrekord med 90 minuters cykling samt 3 timmars urstädning av dotters lägenhet inklusive fönsterputsning och rensning av avlopp. Det motsvarade 45000 steg.... på en dag!!! Att jag knappt kom ur sängen nästa dag, är ju en helt annan sak. Ont skall med ont fördrivas så jag kastade mig på cykeln dan efter som vanligt, och ser man på, det hjälpte.
 Här hemma är allt som vanligt igen, tvättmaskinen snurrar på efter 3 veckors semester. Sonen har kommit hem som ni förstår. Borta bra men hemma bäst. Han ringde mig på jobbet första dan han var hemma
-Mamma vad det är skönt att vara hemma och kunna stiga upp och gå i kylen och äta sig mätt...!!! -När kan vi övningsköra?
Ja dagarna fylls av matlagning och tvätt och övningskörning. Uppkörningen närmar sig och räkningarna droppar in. Det är bara att betala och se glad ut. Lovade nämligen att betala körkortet om han inte började röka eller dricka. Det var det väl värt?
Igår var KommendorHan och jag på en blåbärsplockartur. Inte minsta kantarell såg vi och knappt några blåbär heller, 1 liter fick jag ihop. Ingen björn såg vi, däremot vimlade det av pensionärer som damsög skogen på blåbär. Har därför beställt via blocket några kilo färdigrensat som jag skall hämta imorgon.