Hälsosam mat

 De goda fetterna anses vara de enkelomättade och fleromättade. Mättat fet och transfett skall i möjligaste mån undvikas.
Olivolja hör till de goda fetterna, men rapsolja är minst lika bra. Nackdelen med olivolja är att man blir väldigt less på smaken. Rapsolja har ju en neutral smak och man kan köpa svensk. Tyvärr passar inte allt att stekas i olja och ett bra alternativ är en blandning av smör och rapsolja. Det kan man enkelt göra själv, spara 1-2 köpesförpacknig innan.

Eget stekfett
Tina 1/2kg smör i en stor skål. Enklast är att låta det stå framme tills det mjuknat.
Rör i 2 liter rapsolja tills det löst sig.
Slå upp på lämpliga flaskor. Man kan använda den tomma rapsoljeflaskan men man behöver minst 2 litersflaskor till. Gamla flytandesmörförpackningar är bra.   Blandningen skall vara ganska tunn, den stelnar nämligen i kylen. Passar att steka allting i..... även en riktig köttbit. Gott och nyttigt.

Frukosttips

Istället för flingor och musli använder jag linfrö. Lugnar ner en orolig mage och sätter sprätt på den som står still, ganska fantastiskt. Dessutom sänker det GI. Blanda ihop en förpackning krossade linfrö med en förpackning hela linfrö. Srö på filen eller yogarten, Toppa ev med frysta bär som hallon eller jordgubbar.
Inget socker, det finns ersättnig för den som inte kan undvara sött.

Tyvärr är många recept onödigt krångliga med en massa konstiga indegrienser. Använd sunda förnuftet och dina gamla beprövade recept. Byt bara ut de höga kolhydtaterna mot lägre och bannlys allt socker.
Grönsaker finns numera i alla former i frysdisken och det förenklar ju avsevärt.
Att göra en stor vitkålssallad som räcker 4-5 dar är också bra. Kan man äta till det mesta eller före om man äter soppa.
Fler recept kommer


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback